Грб на Закавкаската Советска Федеративна Социјалистичка Република

Грбот на Закавкаската Советска Федеративна Социјалистичка Република го усвоила владата на Закавкаскатата Советска Федеративна Социјалистичка Република и бил во употреба сè до 1936 кога оваа СФСР се распаднала и поделила на Ерменска ССР, Азербејџанска ССР и Грузиска ССР.

Грб на Закавкаската Советска Федеративна Социјалистичка Република
Emblem of the Transcaucasian SFSR (1930-1936).svg
Подробно
ГрбоносецFlag of the Transcaucasian SFSR.svg Закавкаска Советска Социјалистичка Република
Усвоен1923
Мото„Пролетери од сите земји, обединете се!“

ОписУреди

Грбот се заснова на грбот на СССР како и на поголемиот дел од останатите грбови на советските републики. Грбот е направен во облик на ѕвезда и комбинира елементи од трите главни групи во Закавкаската СФСР Ерменците, Азерите и Грузијците, како и симболи од исламот и комунизмот.

ПоврзаноУреди