Азерите се туркиски народ кој живее во Азербејџан каде сочинува околу 90% од вкупното население. Освен во Азербејџан, Азерите ги има и во Иран со околу 24% од вкупниот број на население. Азерите се со муслиманска вероисповед (шиити) и зборуваат азерски јазик. Азери има околу 35 000 000, од кој 23 500 000 се во Иран[2] а околу 8 500 000 во Азербејџан.

Азери
(Azəri türkləri[1], Azərilər)
Вкупен број на населението Околу 35 000 000
Региони каде што живее етничката група
Јазик азербејџански
Религија Ислам
Распространетост (кликни на сликата)

Фото Галерија

уреди

Поврзано

уреди

Наводи

уреди