Градинарски гроб

(Пренасочено од Градинарскиот гроб)

Градинарскиот гроб во Ерусалим се смета како местото на погребувањето и воскреснувањето на Исус Христос. Во прв план, тоа се најголемите претпоставки на мајорот Чарлс Џорџ Гордон од неговиот престој во Палестина во 1882 година.

Предниот дел од гробот.
Предниот дел од гробот.

Градинарскиот гроб се наоѓа надвор од Стариот град во Ерусалим, блиску до Дамаската порта. Традиционалното место на гробот на Исус е црквата на Светиот гроб на Голгота.

Во своето дел “Животот на Константин“ , Евсевиј Кесариски изјавил дека современата црква на Светиот Гроб било седиште на раната христијанска вера во Ерусалим. Во времето на римскиот императот Константин I, неговата мајка, Елена, ја пронашла и посетила самиот гроб.

Надворешни врски

уреди