Гортинија или Гординија бил град во Античка Македонија, сместен на десниот брег во долниот тек на Аксиј, во областа Амфакситида. Неговото постоење се датира од 5 в. пр.н.е., па сè до Римското Царство. Се спомнува кај Тукидид како еден од градовите во Македонија што ги освојува одрискиот владетел Ситалк во 429 година пр.н.е[1].

НаводиУреди

  1. Ф. Папазоглу, Македонски градови у римско доба, Скопје, 1957