Голем Тријанонзамок за забава во паркот на дворецот Версај во близина на Париз во Франција. Го подигнал кралот Луј XIV, според дизајнот на архитектот Жил Ардуен Мансар, за неговата љубовница, маркизата Ментенон. Изградбата траела од јуни1687 до јануари 1688 година, а замокот бил инаугуриран во истата година како кралска приватна резиденција. Надворешната фасада е изработена од розов мермер, така што овој замок се нарекува и „Мермерен Тријанон“.

Големиот Тријанон, слика од 1700 година


Галерија

уреди

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди