Гоа
Гоа
Држава: Индија
Главен град: Панаџи
Површина: 3.702 км²
Население: 1,4 милиони (2001)
Густина на население: 363 жит./км²
Јазик: конкански
Религија:
Мрежна страница: [1] Архивирано на 5 декември 2008 г.
Мапа
Положба на Гоа во Индија

Гоа е сојузна држава во Индија. Се наоѓа на западниот брег на Индија на Арапското Море во т.н. подрачје Конкан, а се граничи со Махараштра на север и Карнатака на исток и југ. Панаџи е главен град, а најголем е Васко де Гама.

Португалските трговци најпрво дошле во Гоа во XV век и брзо основале своја колонија, која траела 450 години, сè до 1961, кога повторно станала дел од Индија. Гоа е меѓународно позната по прекрасните плажи, па ја посетуваат илјадници домашни и странски туристи.

Надворешни врскиУреди

 
Капелата во Гоа е пример за португалската архитектура
 
Пример на традиционалната архитектура
 
Речен брод
 
Еден од најпознатите резервати (Салим Али резерват) за птици во Индија