Глатирамер ацетат

Глатирамер ацетат е имуномодулаторен лек кој се користи во третманот на мултипла склероза. Глатирамер ацетат е одобрен во САД за намалување на фреквенцијата на релапси, но не ја намалува прогресијата на дисабилитетот. Се администрира субкутано.

Глатирамер ацетат
Glatiramer acetate.svg
Клинички податоци
Заштитени имињаCopaxone,[1] Glatopa[2]
AHFS/Drugs.commonograph
Licence dataUS FDA:врска
Бременосна
категорија
  • AU: B1
  • US: B (Без ризик во не-човечки студии)
Начин на издавање
  • AU: S4 (само на рецепта)
  • US: само
Начин на
примена
Subcutaneous injection
Идентификатори
CAS-број147245-92-9 Yes check.svgОк
ATC кодL03AX13
PubChemCID: 3081884
DrugBankDB05259 X mark.svgН
UNII5M691HL4BO X mark.svgН
ChEMBLCHEMBL1201507 X mark.svgН
Хемиски податоци
ФормулаC25H45N5O13
Моларна маса623,66 g·mol−1
 X mark.svgНYes check.svgОк (what is this?)  (verify)

Претставува мешавина на пептиди со различна големина кои се составени од четири аминокиселини кои се присутни во миелинскиот базичен протеин, имено глутаминска киселина, лизин, аланин и тирозин. Миелинскиот базичен протеин е антиген во миелинската обвивка на невроните кој стимулира автоимуна реакција кај луѓето со МС.

НаводиУреди

  1. „Copaxone® (official Web site)“.
  2. „Glatopa® (official Web site)“.