Гера е река во Тирингија, Германија, десна притока на Унштрут. Извира од Тириншката Шума, западно од Илменау. Гера се создава во Плауе, преку спојување на Вилде Гера и Цаме Гера. Се влева во Унштрут во Штраусфурт. Вкупната должина на Гера (вклучувајќи ја Вилде Гера) — 85 километри. Најголемите градови долж Гера се Арнштат и Ерфурт. Градот Гера не се наоѓа на самата река.

Гера
Местоположба
Физички особености
УстиеУнштрут
51°7′37″N 10°55′50″E / 51.12694° СГШ; 10.93056° ИГД / 51.12694; 10.93056Координати: 51°7′37″N 10°55′50″E / 51.12694° СГШ; 10.93056° ИГД / 51.12694; 10.93056
Должина85
Особености на сливот