Георги Урдов

Георги Урдов - Џоџо — македонски национален деец од Егејскиот дел на Македонија. Роден е во градот Воден во 1914 година. Како млад се приклучил на работничкото движење, а е член на КПГ од 1935 година. Учествувал во сите работнички демонстрации во Воден. Втори политички комесар на Окружниот комитт на КПГ за Воденско. Од јуни 1944 година е комесар на Воденскиор баталјон на ЕЛАС, како и заменик командант на првата македонска бригада во Грција. Учествува во формирањето на НОФ. Загинал како член на штабот на ДАГ за централна и западна Македонија во јуни 1947 година за време на големата офанзива на монархофашистичката војска на планината Пиерија.

Георги Урдов
Роден 1914
Воден
Починал 21. VI. 1947
Пиерија
Познат партизан

ИзвориУреди

  • Македонска енциклопедија, МАНУ, Скопје 2009 , стр. 1534