Географија на Норвешка

Географски координати :

МестоположбаУреди

Норвешка е држава во Северна Европа. Се наоѓа на Скандинавскиот Полуостров, опфаќајки го неговиот западен брег.

ГранициУреди

Вкупната површина на земјата изнесува 324.220 км2 , и според тоа се наоѓа на 66 место по големина во светот. Таа на исток граничи со Шведска; нејзиниот најсеверен регион граничи со Финска на југ и Русија на запад. Обединетото Кралство и Фарските Острови лежат западно преку Северното Море, а Данска лежи на југ. Долгото крајбрежје на Новешка, во Северно Атлантскиот океан и Баренцовото Море, се дом на нејзините познати фјордови.

Главниот град Осло е најголемиот во државата со околу 630.000 жители.

НаселениеУреди

Според пописот од 2013, вкупното население на Норвешка е oколу 5,063,709 жители. Густината на населеноста изнесува 14 жит/км2.

КлимаУреди

Територијата на Норвешка се наоѓа во насока југозапад и североисток. Големата бреговна линија ѝ граничи со Северниот Леден океан. Таму се наоѓаат и познатите фјордови. По нејзиниот брег се наоѓаат околу 50 000 мали острови на простор на околу 2.500 километри. Нејзината копнена граница со Шведска, Русија и Финска е 2.542 км. На запад Норвешка граничи со Норвешкото Море и Северното Море. На плоштина Норвешка е поголема од Германија, но е малку населена. Поголемиот дел од нејзината територија е опфатен со планини со најразлични форми. На планините исто така има голем број на водопади.

ХидрографијаУреди

Најголема река во Норвешка е Глома, со должина од 604 км.[1]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Понекогаш се дава 598 км, зависно од сметањето.