Генадиј (охридски архиепископ)

Генадиј бил византиски свештеник и охридски архиепископ најверојатно во периодот по 1285 до 1290 година[1]. Тој бил архиепископ на Охридската архиепископија по потекло од Византија.

Macedonian cross.svg
Генадиј
Coat of arms of the Macedonian Orthodox Church.png
Архиепископ од 1285
Архиепископ до околу 1289
Претходник Јаков I
Наследник Макариј I
Роден 13 век
Починал 13 век
Други архиепископи со име Генадиј

За неговото дело е малку познато, но на охридскиот престол се качил благодарение на царот Андроник II Палеолог. Малку подоцна тој ја напуштил својата функција и се вратил во Цариград, каде во 1289 година бил еден од кандидатите да стане Цариградски патријарх.

НаводиУреди

  1. Грозданов, Цветан (2007). Живописот на Охридската архиепископија: студии. Скопје: Македонска академија на науките и уметностите.