Гастроезофагеална рефлуксна болест

Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) претставува хроничен симптом на мукозно оштетување предизвикано од враќање на желудочна киселина од желудникот во хранопроводот.

Гастроезофагеална рефлуксна болест
Рендгенска слика на која се забележува радиоконтрасен агенс кој внесен во желудникот се враќа во хранопроводот
Класификација и надворешни извори
СпецијалностГастроентерологија
МКБ-10K21
МКБ-9530.81
OMIM109350
DiseasesDB23596
MedlinePlus000265
eMedicinemed/857 ped/1177 radio/300
MeSHD005764

Третманот вклучува лекови како инхибитори на протонската пумпа, H2 рецепторни антагонисти или антациди.

Дијагнозата може да се постави врз основа на присутните симптоми или со ендоскопија.

Надворешни врски Уреди

Класификација
П · Р · П
Надворешни извори