Водоча (езеро)

вештачко езеро кај Струмица
За други значења видете на појаснителната страница


Водоча или Струмичко Езеровештачко езеро меѓу селата Белотино и Попчево, Струмичко, во сливот на реките Водочница и Тркајана. Зафаќа површина од 1,9 км2 и достигнува длабочина од 42 метри. Близината на Струмица, на само 8 км од ова езеро овозможува тоа да се искористи за рекреативни активности од местен карактер, но и како дополнителен туристички мотив во рамките на пошироката туристичка понуда.[1]

Водоча
Водоча -
Водоча -
Карта
Координати 41°25′01″N 22°33′23″E / 41.4169° СГШ; 22.5563° ИГД / 41.4169; 22.5563
Вид вештачко
Земји во сливот Македонија
Најг. должина 3,25 км
Најг. ширина 600 м
Површина 1,94 км2
Водна зафатнина 26.730.000 м3
Надм. височина на површината 44 м

Наводи уреди

  1. Никодиновски, Борис (2000). Основи на воена географија на Република Македонија. Нико Компјутери.

Надворешни врски уреди