Влашкоромски јазик

Влашкоромскиот јазик, или влашкоромскиот дијалект, е поим со кој се опфаќаат ромските дијалекти кои се зборуваат на територијата од Албанија, преку Босна и Унгарија па сè до Романија и Украина.[2] Според некои извори оваа група дијалекти може да се смета и за засебен јазик.[3] Влашкоромскиот е најголема група ромски дијалекти. Повеќето од влашкоромските говорници живеат во Босна (проценка 300.000), а потоа Романија (241.617), Колумбија (79.000[4] и Албанија (60,000).

Влашкоромски јазик
Застапен воБосна и Херцеговина, Романија, Албанија, Унгарија
Говорници900,000  (2002–2004)[1]
Јазично семејство
Статус
Службен воОфицијално признат како малцински јазик во: Унгарија, Романија, Полска и Србија
Јазични кодови
ISO 639-3rmy
{{{mapalt}}}

ДијалектиУреди

Влашкоромскиот е поделен на две подгрупи: северни (влашки I) и јужни (влашки II).[2]

 • северни:
  • чекешки (Русија)
  • калдерашки (Романија)
  • ловарски (Чешка, Унгарија)
  • мачвајски
  • северноукраински (Украина)
 • јужни:
  • Агија Варвара (Грција)
  • прекмурски (Словенија)
  • гурбетски (Србија)
  • гурбетско-рабештенски (Србија и Црна Гора)
  • калбурџуански (Бугарија)
  • молдавски (Молдавија)
  • призренски (Србија)
  • ракаренгоански (Молдавија)
  • тракиско-калајџиски (Бугарија)

НаводиУреди

 1. Влашкоромски јазик - Ethnologue (XVI изд, 2009)
 2. 2,0 2,1 Norbert Boretzky and Birgit Igla. Kommentierter Dialektatlas des Romani. Wiesbaden: Harrassowitz Verlag 2004. Teil 1: Vergleich der Dialekte.
 3. Ethnologue report
 4. The Ethnologue report; Ethnologue page on Colombia

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди