Виталиј Александрович Чеховер

Виталиј Александрович Чеховер (22 декември 1908 година, Санкт Петербург - 11 февруари 1965 година, Ленинград) - советски шахист и шаховски теоретичар, меѓународен мајстор во шах (1950), меѓународен мајстор (1961) и меѓународен судија (1956) во шаховска композиција. Автор е на голем број шаховски книги. Тој исто така бил и пијанист.

Закопан на еврејските гробишта во Преображенски [1] .

Книги уреди

  • Основи на шахот. Ленинград, 1950.101 стр. (Да му помогнеме на почетникот шахист). Соавтор е со Г. Ј. Левенфиш.
  • Шаховски студии од различни автори: (За вежбање шахисти). Ленинград, 1950,66 стр.
  • Избрани скици на A. A. Tроицки. Москва: Физичка култура и спорт, 1959.184 стр. Во соработка со В. И. Королков ...
  • Шаховски студии и завршетоци. Москва: Физичка култура и спорт, 1959,72 стр.
  • Чеховер В., Авербах Ј. Сеопфатни шаховски завршетоци: Витешки завршетоци (Англиски) - Батсфорд, 1977 година.
  • Чеховер В., Ј. Авербах, В. Кенкин, Авербах, Јуриј, Хенкин, В. Сеопфатни шаховски завршетоци: (Англиски) - Батсфорд, 1978 година.

Литература уреди

  • Шахматный словарь/ гл. ред. Л. Я. Абрамов; сост. Г. М. Гейлер. — М.: Физкультура и спорт, 1964. — С. 377–378. — 120 000 экз.
  • Шахматы: энциклопедический словарь / гл. ред. А. Е. Карпов. — М.: Советская энциклопедия, 1990. — С. 471–472. — 621 с. — 100 000 экз. — ISBN 5-85270-005-3.

Наводи уреди

Надворешни врски уреди