Оваа страница се однесува на физичкиот феномен Виножито. За други значења видете Виножито (појаснување).

Виножито, божилак, ѕуница или божило — оптички и метеоролошки феномен кој предизвикува светлинскиот спектар од сончевите зраци да се појави на небото поради прекршување на светлината низ ситни капки вода во атмосферата. Прекршувањето предизвикува создавање на повеќебоен свод на небото, со црвената боја најгоре, а виолетовата најдолу. Виножитото обично се појавува после дожд. Виножитото се состои од 7 бои. Тоа се боите: црвена, портокалова, жолта, зелена, сина, модра и виолетова.

Виножито или божилак.

Виножитото како тема во уметноста и во популарната култураУреди

ПоврзаноУреди

Виножито на месечина

НаводиУреди