Видовденски устав

Видовденски устав — првиот устав на Кралството на Србите, Хрватите и Словенците. Изгласан е од Уставното собрание на Видовден, 28 јуни, 1921 година, и покрај бојкотот на гласањето од страна на опозицијата. Од 419 пратеници, 223 гласаат за, 35 против, а 161 се воздржани. Уставот е укинат од кралот Александар I Караѓорѓевиќ при воведувањето на диктатура во државата на 6 јануари 1929 година.

Првата страница на Уставот

Усвојување

уреди

Процесот на усвојување на Видовденскиот устав донесе големи политички борби во новата држава. Иако постоеле претходни планови за донесување на устав (како Крфската декларација, Женевскиот договор итн), уставот на крајот е донесен со тесно мнозинство и прегласување на национална основа. За уставот гласале 223 пратеници на Уставното собрание. Против биле 35 пратеници, додека не гласале 161 пратеник. Со тоа не било претставници од тнр трета зона, која била под окупација на нацистичка Италија. Во името на кралот, согласност дал престолонаследникот Александар, што овој устав го става во категорија устави-пактови.

Надворешни врски

уреди
 
Викиизвор
Викиизворот на српски има изворна содржина поврзана со оваа статија: