Варикозни вени

Варикозни вени (или проширени вени) — вид на заболување кое се јавува кај нозете бидејќи, во својот пат околу телото, доста е тешко крвта да се искачи нагоре по нозете. За да се спречи крвта да се врати назад, нашите вени имаат залистоци што се затвораат зад крвта како што таа се движи низ вените. Ако овие залистоци попуштат, доаѓа до собирање на крв во вените, што предизвикува тие да се набубрат.

Проширени вени
Leg Before 1.jpg
Нозе со проширени вени
Класификација и надворешни извори
Специјалностпластична хирургија
МКБ-10I83, I84, I85, I86
МКБ-9454-456, 671
OMIM192200
DiseasesDB13734
MedlinePlus001109
eMedicinemed/2788
MeSHD014648

Ризикот за добивање проширени вени се зголемува кај следниве луѓе:

  • оние кои се бремени
  • оние со голема дебелина
  • оние со голема височина
  • оние кои долго време стојат или седат во една положба (работење во продавница, на пример)
  • оние со семејна историја на проширени вени

Проблеми со проширени вениУреди

Некои луѓе сакаат да ги отстранат проширените вени затоа што не им се допаѓа изгледот. Но, проширените вени исто така создаваат чувство на замор и неудобност во нозете. Кожата над проширените вени може да стане сува, тенка и да чеша (воспаление на кожата). Во најопасен случаи, лошата циркулација може да доведе до шлог.Надворешни врскиУреди

Класификација
П · Р · П
Надворешни извори