Варвара Николаевна Рижова (27 јануари 1871, Москва - 18 мај 1963, Москва) — руска и советска глумица, мајстор на уметничкиот говор. Била прогласена за народен уметник на СССР (1937), лауреат е на Сталиновата награда од 1 степен (1943), и носител на два реда ордени на Ленин (1946, 1949).

Животопис

уреди

Варвара Рижова е родена во Москва, во семејството на глумците Борождин-Мусил.

По завршувањето на драмски курсеви во Московската театарска школа (сега Висока театарска школа именувана по М.С. Шепкин) (во класот на А.П. Ленски ) во 1893 година била примена во Театарот Мали. Таа играла тука од 1956 година до 1896 година - под името Музил 1. Настапувала и во младинскиот огранок на театарот (Нов театар).

Својата кариера ја започнала како комична глумица и воведна глумица. Кон крајот на 1900-ти години, таа се префрлила на улоги на ликови и улоги на смешни старици.

Мајстор на рускиот сценски говор.

Колекцијата на Државниот телевизиски и радио фонд содржи голем број на снимки што го доловуваат гласот на глумицата.Во 40-тите и 50-тите години од минатиот век таа снимала руски народни приказни на радио,басните на И. И. Крилова ,книжевни дела на Александар Сергеевич Пушкин, Н. И. Некрасов, А. Т. Твардовски, Г. И. Успенски, кој е „златен“ фонд на колекцијата на Државниот фонд за телевизија и радио.

Варвара Николаевна Рижова починала на 18 мај 1963 година во Москва. Таа била погребана на гробиштата Новодевичи (парцела број 8).

Семејство

уреди
 • Мајка - Варвара Петровна Музил-Борождина (1853-1927), глумица на Театарот Мали.
 • Татко - Николај Игнатиевич Мусил (1839-1906), глумец на Театарот Мали. Почесен уметник на Царските театри (1903).
 • Сестра - Надежда Николаевна Музил-Борождина (1880-1952), глумица во театар и филм. Почесен уметник на РСФСР (1937).
 • Сестра - Елена Николаевна Музил - „Мусил 2-ри“ (1871-1961), глумица на Театарот Мали.
 • Брат - Николај Николаевич Музил - „Мусил 2-ри“
 • Брачен другар - Иван Андреевич Рижов (1866-1932), глумец на Театарот Мали. Почесен уметник на Републиката (1925).
 • Син - Николај Иванович Рижов (1900-1986), глумец на Театарот Мали. Народен уметник на СССР (1971).
 • Внука - Татјана Николаевна Рижова (1941-2012), глумица на Театарот Мали.

Титули и награди

уреди
 • Народен уметник на РСФСР (1933)
 • Народен уметник на СССР ( 1937 )
 • Сталинова награда, прв степен ( 1943 ) - за извонредни достигнувања во областа на театарската и драмската уметност
 • Два нарачки на Ленин (1946, 1949)
 • Два нарачки на Црвениот знаме на трудот (1937, 1961)
 • Медал „За одбрана на Москва“
 • Медал „За победа над Германија во Големата патриотска војна од 1941-1945 година. "
 • Медал „За храбри трудови во Големата патриотска војна од 1941-1945 година. "
 • Медал „Во чест на 800-годишнината од Москва“
 • Медал „За одбрана на Кавказ“

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди