Вага[1][2] (германски: Waage), кантар[3][4] (турски: kantar) или терезија[5][6] (турски: terazi) — мерен инструмент за мерење на маса. Обично тоа се прави во врска со телесната тежина на еден од два начини.

  • предметот се мери непосредно, или
  • предметот се споредува со тежината на позната маса.
Стара вага, 1850. година)
Вага

Секоја вага мора да биде прилагодена на своето оперативно место, поточно, вагата мора да се усогласи со локалната гравитација што претставува главно влијание врз резултатите. Во зависност од барањето и потребите, прецизноста на овие влијанија се занемарени или пак се земаат предвид преку соодветни мерки.

Вагата како тема во уметноста уреди

Наводи уреди