Википедија:ВикиПроект Хемија

(Пренасочено од ВП:ХЕМ)
хемија: (портал, проект)  
Кратенки:
ВП:ХЕМ

Оваа страница се однесува на вики-проектот насловен како Хемија, и има за цел за цел збогатување на фактографските податоци за хемиските супстанци и проширување на статиите од областа на хемијата.

Посебен повод за да се започне овој проект е да се дојде полесно до што е можно поголем број на фактографски информации за токсичноста на хемиските соединенија со кои се сретнуваме секојдневно.

Во дефинирањето и реализацијата на овој проект добредојдено е учеството на сите членови на вики-заедницата.

ШаблониУреди

Следниве шаблони се создадени и може да се употребуваат како составни делови на статиите:

НикулциУреди

  • {{Хемија-никулец}} - за статии-никулци од областа на хемијата, обично се додава на дното од станицата.

Други шаблони поврзани со овој проектУреди

  • {{chembox}} - и останатите шаблони со кои chembox работи.
  • {{Drugbox}} - за соединенија кои се користат како лекови.

ПредностиУреди

  • Брз пристап до фактографски податоци за голем број соединенија.

СлабостиУреди

  • Како и со сите други податоци на Википедија и во овој случај податоците до кои ќе се дојде мора да бидат проверени и во други извори на информации.

За доработувањеУреди

  1. Да се допреведат неопходните шаблони со кои работи {{chembox}};
  2. Да се допреведат R-фразите и S-фразите;
  3. Да се направат уште многу корисни статии (Велат дека максималниот број на статии за соединенија може да изнесува околу 1060).

Учесници во проектотУреди

Nuvola apps kdmconfig.png Ако сакате да станете учесник во ВикиПроектот Хемија, слободно додадете го вашето име на листата на учесници.

Википедијанците коишто сакаат да помогнат во реализирањето на целите на овој проект може да го додадат шаблонот {{Корисник ВикиПроект Хемија}} на својата корисничка страница.

Во оваа табела се наведени учесниците во проектот:

реден број корисник датум на пријавување коментар
1 Wikimk 2009.08.04 Главен проектант
2 Brest 2009.08.04
3 Brest-bot 2009.08.05 бот корисничка сметка управувана од Корисник:Brest
4 Boyan 2009.17.09 Копроектант
5 Maxim Stoyalov