Бјанка Марија Сфорца

Бјанка Марија Сфроца (родена на 5 април 1472 - починала на 31 декември 1510) била царица на Светото Римско Царство како втора сопруга на Максимилијан I. Бјанка Марија Сфроца е ќерка на миланскиот војвода Галеацо Марија Сфорца и Бона Савојска. Во 1493 година била омажена за императорот Максимилијан I. Нивниот брак бил несреќен и немале деца.

Бјанка Марија Сфроца
Ambrogio de Predis (workshop) - Bianca Maria Sforza (Kunsthistorisches Museum Wien).jpg
Бјанка Марија Сфроца
Царица на Светото Римско Царство
Војводка на Австрија
На престол 16 март 1494 – 31 декември 1510
16 март 1494 – 31 декември 1510
Царица на Светото Римско Царство
На престол 1508 – 31 December 1510
Сопружник Филиберт I Савојски
Максимилијан I
Татко Галеацо Марија Сфорца
Мајка Бона Савојска
Роден(а) 5 април 1472
Милано
Починал(а) 31 декември 1510 (38)
Инсбрук
Почивалиште Штамс

Бјанка Марија е родена во Павија како најстара ќерка на Галеацо Марија Сфорца и Бона Савојска кои се ожениле во 1468 година, една година по смртта на неговата прва сопруга. Таа била крстена на нејзината баба Бјанка Марија Висконти.

Кога имала неполни две години, во јануари 1474 година била омажена за својот прв братучед Филиберт I Савојски. Тој починал во 1482 година оставајќи ја својата десетгодишна вдовица. По ова таа се вратила во Милано.

На 16 март 1494 година се омажила за Максимилијан I кој исто така бил вдовец по трагичната смрт на неговата многу сакана прва сопруга Марија Бургундска на 27 март 1482 година, кога таа била смртно повреден откако паднала од нејзиниот коњ. Таа немала успешен брак со него. И покрај поголемиот број на забременувања, таа не му родила живо дете на императорот.

Бјанка Марија починала на 31 декември 1510 година и била погребена во Штамс.