Букет лилии (Фабержеово јајце)

Букет од Лилии Часовник јајце (или на Мадона Лили Часовник јајце) е накит Велигденски јајца направени под надзор на рускатиот изработувач на накит Карл Фаберже во 1899 година за Царот Никола II како Велигденски подарок за неговата сопруга, царицата Александра Фјодоровна. Тоа во моментов се чува во  Палатата на оружјето во Москва, и тоа е еден од ретките Фабрежови јајца кои никогаш не ја напуштиле Русија.

Букет од лилии Часовник
Година на изработка1899
НарачателАлександра Фјодоровна
Моментален сопственик
Индивидуална или
институционална
Палатата на оружје, Москва
Дизајн и материјали
МастерМајкл Перкин
Употребен материјалоникс, дијамант, злато, сребро, платина
Висина27 centiметарs (11 ин)
Изненадувањерубин приврзок со роза-намалување на дијаманти