Бродвеј

Бродвеј е широк булевар во Менхетен, Њујорк. Тоа се протега од Бронкс до кругот на Вестчестер. По должината на улицата има голем број на плоштади и паркови, вклучувајќи го Тајмс сквер, кој е можеби најпознатата улица, како и многу театри.

Бродвеј е создаден по хармоничен ортогонален аранжман на Менхетен кон крајот на 19 век, иако патеката има многу подолга традиција. Пред колонизацијата, Бродвеј бил основен пат за Индијанците, како најбрз трансфер од еден крај на островот до друг.

Бродвеј како тема во уметноста и во попуалрната култураУреди

  • „Бродвеј“ (Бродвеҋ) - песна на рускиот поет Владимир Мајаковски од 6 август 1925 година.[1]
  • „Бродвеј“ (Broadway) - песна на канадскиот рок-музичар Нил Јанг (Neil Young) од 1989 година.[2]

Надворешни врскиУреди

НаводиУреди

  1. Владимир Мајаковски, Песме и поеме. Нови Сад: Академска књига, 2015, стр. 140-142.
  2. YouTube, Neil Young - Broadway (пристапено на 3.11.2017)