Британско кралско семејство

Британското кралско семејство е група луѓе во блиско сродство со британскиот монарх. Иако не постои строга правна дефиниција за тоа кој може да биде член на ова семејство [1], и разни списоци вклучуваат разни луѓе, оние што се ословуваат како Негово или Нејзино Височество (НВ) или Негово или Нејзино Кралско Височество (НКВ.) се сметаат за членови. Во овие спаѓаат:

Членови на потесното британско кралско семејство на балкон на Бакингемската палата во 2013 г.

Многу милиони луѓе се на некој начин во подалечно сродство со британското кралско семејство по пат на кралско потекло.

Моменталните членови на британското кралско семејство ѝ припаѓаат на династијата Виндзор.

Список на членови уреди

Ова е список на моменталните членови на британското кралско семејство, преземено од офијалната страница на [2]

Проширен список на членови уреди

Следниве се роднини на британското кралско семејство:

Овие луѓе не се финансираат од Личното ќесе. Меѓутоа Кралицата секогаш ги кани на приватни семејни собирања и како дел од кралски свечености, како Дефиле на знамињата, Златниот јубилеј и церемонијални или државни закопи.

Следниве тројца се поранешни сопружници на членови на кралското семејство:

Следниве се неодамна починати членови на кралското семејство: