За други значења на поимот, видете Бриз (појаснување).

Бриз е вид на ветар кој е карактеристичен за тропскиот појас. Дува на бреговите на реките, езерата и морињата.

Морски бриз се движи низ водата (кон гледачот)

Поврзано уреди

Литература уреди

  • Мастило, Наталија (2005): Речник савремене српске географске терминологије, Географски факултет, Белград