Горњак (ветер)

(Пренасочено од Горњак (ветар))

Горњак (горски ветар, ноќник, катабатички ветар) е вид на ветар кој во текот на ноќта дува од планинските врвови каде има поле со висок воздушен притисок, кон поле со низок притисок, кое се наоѓа во долините.

Поврзано уреди

Литература уреди

  • Дуциќ, Владан и Анѓелковиќ, Горан (2007): Климатологија - практикум, Географски факултет, Белград