Долњак (долински ветар, даник, анабатички ветар) е вид на ветар кој во текот на денот дува во долините, каде што има поле на висок воздушен притисок, кон полето со низок воздушен притисок, кое се наоѓа на планинските врвови.

Поврзано уреди

Литература уреди

  • Дуциќ, Владан и Анѓелковиќ, Горан (2007): Климатологија - практикум, Географски факултет, Белград