Бојнујарали Мехмед-паша

Бојнујарали Мехмед-паша (починал во 1665 година во Ејуп, Истанбул), познат и како Бојнуегри Мехмед-пашаотомански државник. Тој бил голем везир на Отоманското Царство од 26 април 1656 до 15 септември 1656 година.[1]

Бојнујарали
Мехмед
Паша
Голем везир на Отоманското Царство
На должноста
26 април 1656 – 15 септември 1656
Монарх Мехмед IV
Претходник Сијавуш-паша
Наследник Ќопрулу Мехмед-паша
Лични податоци
Починал(а) 1665
Ејуп, Истанбул, Отоманско Царство
Националност Отоманец
Воена служба
Припадност  Османлиско Царство
Битки/војни Османлиско-персиска војна (1623–1639) (РВБ)

Мехмед-паша се борел во Османлиско-персиската војна под водство на султанот Мурат IV. Тој бил ранет во вратот за време на битката, по што го стекнал епитетот бојнујарали („ранет во вратот“ на турски) и бојнуегри („крив во вратот“).[2] Како помошник генерал во младоста, тој бил учесник во погибот на сатиричниот поет Нефи.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. İsmail Hâmi Danişmend, Osmanlı Devlet Erkânı, Türkiye Yayınevi, İstanbul, 1971, p. 42.
  2. Silahdar Tarihi, Volume 1, p. 410
Политички функции
Претходник
Сијавуш-паша
Голем везир
26 април 1656 – 15 септември 1656
Наследник
Ќопрулу Мехмед-паша