Боровец

Бугарија Бугарија Бугарија

Површина ? 2
Административна поделба Софиска област
Надморска висина 1350 m
Мрежно место bg.zonebulgaria.com Архивирано на 13 јули 2007 г.
Координати: 42° 15′ С, 23° 36′ И

Боровец (до 1950 Чам Корија) e светски рекреативен скијачки центар во планината Рила.

Ситуиран е на надморска височина од 1350 м, и наjстарo планиско одморалиште во Бугарија - постои од 1896 година, кога царот Фердинанд создава летна резиденција. На 73 км северно е Софија, на 83 км југозападно е Горна Џумаја, а на 125 југоисточно е Пловдив. Располага со многу скијачки патеки и ски-лифтови. Наjвисоката точка на ски-центарот е Јастребец - 2369 м, откаде има излаз кон Мусала, највисокиот врв на Балканот.