Софиja (област)

(Пренасочено од Софиска област)

Координати: 42°40′N 23°40′E / 42.667° СГШ; 23.667° ИГД / 42.667; 23.667

Софиска област е една од 28-те области на Бугарија. Наоѓа се во западниот дел на земјата. Административен центар на областа е главниот град Софија, истовремено со тоа таа има статус на посебна административна област - Софија-град. Софиска област опфаќа површина од 7 059 км2 и има население од 273 240 луѓе.

Софиja (област)
Софийска област
Област
Местоположба на Софиja (област) во Бугарија
Местоположба на Софиja (област) во Бугарија
Земја Бугарија
Гл. градСофија
Општини22
Управа
 • УправникДанаил Кирилов
Површина
 • Вкупна7.059 км2 (2,725 ми2)
Население (2010)
 • Вкупно254.996
 • Густина36/км2 (94/ми2)
Часовен појасEET (UTC+2)
 • Лете (ЛСВ)EEST (UTC+3)
Рег. табл.CO

Список на населените места во Софиска областУреди

Градовите се со удебелен фонт.

Општина БожуриштеУреди

Божуриште, Гурмазово, Делjaн, Златуша, Мала Раковица, Пожарево, Пролеша, Росоман, Хераково, Храб'рско

Општина БотевградУреди

Боженица, Ботевград, Врачеш, Гурково, Еловдол, Краево, Липница, Литаково, Новачене, Радотина, Рашково, Скравена, Трудовец

Општина ГодечУреди

Браќовци, Букоровци, Брља, Врдловци, Врбница, Гинци, Годеч, Голеш, Губеш, Каленовци, Комштица, Лопушња, Мургаш, Равна, Разбоиште, Ропот, Смолча, Станинци, Туден, Шума

Општина Горна МалинаУреди

Априлово, Бајлово, Белопопци, Гајтанево, Горна Малина, Горно Камарци, Долна Малина, Долно Камарци, Макоцево, Негушево, Осоица, Саранци, Стргел, Чеканчево

Општина ДрагоманУреди

Беренде, Беренде Извор, Василовци, Вишан, Владиславци, Габер, Големо Малово, Горно Село, Грлска Падина, Долна Невља, Долно Ново Село, Драгоил, Драгоман, Дреатин, Калотина, Камбелевци, Круша, Летница, Липинци, Мало Малово, Начево, Неделиште, Несла, Ново Брдо, Прекрсте, Рајановци, Табан, Цацаровци, Црклевци, Чеканец, Чепрлинци, Чорул, Чуковезер, Јалботина

Општина Елин ПелинУреди

Богданлија, Габра, Голема Раковица, Григорево, гара Елин Пелин, Доганово, Елин Пелин, Елешница, Караполци, Крушовица, Лесново, Мусачево, Нови Хан, Огнјаново, Петково, Потоп, Равно Поле, Столник, Чурек

Општина ЕтрополеУреди

Бојковец, Брусен, Горунака, Етрополе, Лопјан, Л'га, Малки Иск'р, Оселна, Рибарица, Јамна

Општина ИхтиманУреди

Баљовци, Белица Боерица, Борика, Бузјаковци, Брдо, Вакарел, Венковец, Веринско, Гроздјовци, Џамузовци, Живково, Ихтиман, Костадинкино, Љубница, Мечковци, Мирово, Мухово, Пановци, Пауново, Полјанци, Поповци, Р'жжана, Селjaнин, Средиштна, Стамболово, Суевци, Черњово

Општина КопривштицаУреди

Копривштица

Општина КостенецУреди

Голак, Горна Василица, Костенец, Костенец (село), Очуша, Подгорие, Пчелин

Општина КостинбродУреди

Безден, Беледие хан, Боѓовци, Бучин Проход, Голјановци, Градец, Драговиштица, Дреново, Дрмша, Костинброд, Опицвет, Петрч, Понор, Царичина, Чибаовци

Општина ПравецУреди

Видраре, Џурово, Калугерово, Манаселска Река, Осиковица, Осиковска Л'кавица, Правец, Правешка Л'кавица, Равниште, Разлив, Своде

Општина СамоковУреди

Алино, Бели Иск'р, Белчин, Белчински Бани, Говедарци, Горни Окол, Гуцал, Долни Окол, Доспеј, Драгушиново, Злокучене, Клисура, Ковачевци, Лисец, Маџаре, Мала Црква, Марица, Ново Село, Поповјане, Продановци, Радуил, Рајово, Рељово, Самоков, Шипочане, Широки Дол, Јаребковица, Јарлово

Општина СвогеУреди

Баќово, Батулија, Бов, Брезе, Брезовдол, Буковец, Владо Тричков, Габровница, гара Бов, гара Лакатник, Губислав, Добравица, Добрчин, Дружево, Еленов Дол, Желен, Завидовци, Заноге, Заселе, Зимевица, Искрец, Лакатник, Лесковдол, Луково, Миланово, Огоја, Оплетња, Осеновлаг, Реброво, Редина, Ромча, Свидња, Своге, Томпс'н, Церецел, Церово, Јабланица

Општина СливницаУреди

Алдомировци, Бахалин, Братушково, Брложница, Гургулјат, Г'л'бовци, Драготинци, Извор, Пиштане, Повалир'ж, Радуловци, Ракита, Сливница

Општина ЗлатицаУреди

Златица, Карлиево, Петрич, Црквиште

Општина АнтонУреди

Антон

Општина ПирдопУреди

Душанци, Пирдоп

Општина МирковоУреди

Бенковски, Брестака, Буново, Каменица, Мирково, Смолско, Хврчил

Општина ЧавдарУреди

Чавдар

Општина ЧелопечУреди

Челопеч

Општина Долна БањаУреди

Долна Бања

Надворешни врскиУреди