Борис Лозановски

Борис Лозановскимакедонски поет и романописец.[1]

ЖивотописУреди

Лозановски е роден во Битола на 10 април 1916 година. Студирал на Филолошкиот факултет во Скопје. Во 1965 година заминал за Австралија. Иницијатор за формирање на Македонското литературно друштво „Браќа Миладиновци“ (1987). Член на ДПМ од 1997 година. Автор е на книгите: Отаде Екваторот (поезија, 1991), Проколнати стапки (роман, 1996)[2],[3].

НаводиУреди

  1. Македонски писатели/Macedonian writers, Друштво на писатели на Македонија, 2004, стр. 142.
  2. на ДПМ
  3. Prokolnati stapki / Boris Lozanovski