Богдана (Богданица или Богданска Река; грчки: Μπογδάνα) — река во централниот дел на Егејска Македонија, денес во Грција. Ја образува границата меѓу планините Круша (Крусија) и Богданска (Вертискос). Тече во јужен правец, преку Лагадинското Поле западно од градот Лагадина, па се влева од запад во Лагадинското Езеро.

Се смета дека поимот потекнува од името Богдан.[1]

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Каракасиду, Анастасия. Житни поля, кървави хълмове. Преходи към националното в Гръцка Македония (1870 - 1970), Ciela, София, 2008, стр. 63.