Благоја Нешковски

Благоја Нешковски (Оптичари, 1964 - 24 ноември 1989) — истакнат македонски режисер и писател. Најголемиот дел од својот живот го поминал во Австралија каде што работел и на меѓународната афирмација на националната самобитност на македонскиот народ.

Благоја Нешковски
Роден 20 јануари 1964
Оптичари, НР Македонија СР Македонија
Починал 24 ноември 1989
Националност Македонец
Занимање режисер
драмски писател

Семејството на Благоја Нешковски во 1974 година се преселило во Австралија во индустрискиот град Порт Кембла. Студирал на Универзитетот во Волонгонг.