Битка кај ’ртот Килидонија

Битката кај ’ртот Килидонија се одвила од 24 јули 1616 година, помеѓу сојузничките сили на Хабсбуршката монархија и Османлиското Царство, во близина на ’ртот Килидонија, Кипар. Битката завршила со победа на Шпанија.

Битка кај ’ртот Килидонија
Дел од Османлиско-хабсбуршки војни
Датум 14 јули– 16 јули1616
Место кај ’ртот Килидонија, Кипар
Исход Шпанска победа
Завојувани страни
Хабсбуршка Шпанија Османлиско Царство
Сила
5 галеони,
1 patache,
1,600 војници[1]
55 галии,
12,000 војници,[1]
Жртви и загуби
34 killed,
93 wounded[2]
10 потонати галии,[3]
23 galleys damaged,
3,200 killed[4]

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 Rodríguez p.312
  2. Linde p.123
  3. Duro p. 108
  4. Duro p.110