Битка кај Ришкиот Превој

(Пренасочено од Битка кај Ришкиот превој)

Координати: 42°56′14″N 26°56′22″E / 42.93722° N; 26.93944° E / 42.93722; 26.93944

Битката кај Ришкиот Превој се одвила во 759 година кај Ришкиот Превој на Стара Планина, денешна Бугарија, помеѓу силите на Византиското Царство и силите на Бугарија. Битката е дел од Византиско-бугарските војни, а завршила со победа на Бугаритете.

Битка кај Ришкиот Превој
Дел од Византиско-бугарски војни
Датум 759
Место Стара Планина
Исход бугарска победа
Завојувани страни
Бугарија Византија
Команданти и водачи
Винех Константин V Копроним
Сила
непознато голема армија
Жртви и загуби
минимални големи

ПозадинаУреди

Меѓу 755 и 775, византискиот цар Константин V Копроним организирал девет неуспешни кампањи за да ја покори Бугарија.

КонфликтиУреди

Во 759 година, императорот на чело со многубројна војска заминал кон Бугарија, но бугарскиот хан Винех успеал да ги зацврсти своите позиции околу Стара Планина. Кога византиската војска престигнала кај Ришкиот премин, таа била нападната од заседа и целосно поразена. Во Битката загинале голем дел од византиските војници[1]. Византискиот историчар Теофан Исповедник пишува дека Бугарите го убиле стратегот на Тракија.

ПоследициУреди

По битката, ханот Винех добил можност да ја нападне непријателската територија. Но наместо тоа, тој започнал мировни преговори. Ова дело му го навлекла гневот на аристократијата, поради која причина бил убиен во 761 година.

НаводиУреди

  1. Гръцки извори за българската история, том III, с. 270