Бинка Добрева

Бинка Добрева е бугарски фолк пејач, пејач на тракиски народни песни и солист на светски познатиот хор „Тајната на бугарските гласови“. Познат по изведувањето на песната „Данова мама“ велеше варненската пејачка Марија Балтаџиева.

Бинка Добрева
Бинка Добрева во 2008 г.
Биографски податоци
Роден(а)11 март 1960
Бугарија село Роза, област Јамбол, Бугарија
ПотеклоНародна
ИнструментиВокал

Добрева е народна пејачка, нејзината прва учителка за народно пеење е нејзината мајка. Таа е родена на 11 март 1960 година во село Роза, област Јамбол. Од мала почнува да пее и ги освојува првите награди од регионалните изведби. Таа е прифатена во Фолклорната музичка школа за фолклор во Котел, каде што нејзините наставници се такви познати народни изведувачи како што се Валкана Стојанова, Кремена Станчева, Василка Андонова и Јовчо Караиванов.

Во 1988 година Бинка Добрева дипломирала на Академијата за музичка и танцова уметност во Пловдив и се приклучи на Ансамблот за народни песни и игри на Филип Кутев, каде што пееше со Надка Караџова и Боика Присадова две години. Во 1990 година победил на натпреварот „Тајната на бугарските гласови“. Тој е во процес на одбрана на својот доктор и паралелно предава во народно пеење и Методологија на народно пеење на Југозападниот универзитет „Неофит Рилски“.

Надрорешни врскиУреди