Биг Бен, која во буквален превод означува Голем часовник — кула која се наоѓа во Лондон како дел од архитектурата на Вестминстерскиот дворец[1]. Оваа кула уште се нарекува и Кулата на Св.Стефан а на англиски јазик е позната како Big Ben, Clock Tower, Palace of Westminster или St. Stephen's Tower. Овој објект е висок 93 м. Со тежина од околу 13 тони.

Биг Бен
Big Ben
Big Ben and London Eye.jpg
Биг Бен
Општи податоци
ГрадВестминстер, Лондон
ЗемјаАнглија, Велика Британија

Биг Бен е најголемата камбана ако се споредат другите механизми кои се состојат од часовници. Долго време овој часовник бил сметан за најголемиот во светот.

Биг Бен била изградена во 1858 година, а часовникот бил пуштен во употреба на 7 септември 1859 година. На часовникот се наоѓа натпис на латински кој гласи: Domine salvam fac Reginam nostram Victoriam Primam, кој во превод значи "Боже, чувај ја нашата кралица Викторија I!".


НаводиУреди

  1. „The Story of Big Ben“. Whitechapel Bell Foundry. Посетено на 2008-10-19.