Бесвина (иселеничко друштво)

За истоименото село видете Бесвина

Бесвина претставува иселеничко добротворно друштво на Македонците по потекло од селото Бесвина, Костурско, Егејскиот дел на Македонија. Формирано е во Торонто, Канада во 1916 година.[1] Тоа е едно од најстарите македонски друштва во Канада. Било формирано под името Спомагателно друштво „Два врва“, а подоцна се преименувало во „Бесвина“. Друштвото е активно на разни полиња.

НаводиУреди

  1. Трайков, Веселин Николов; Трендафил Митев (1995). Документи за Македония на българската емиграция в САЩ, Канада и Австралия (бугарски). Макед. науч. инст. ISBN 9789548187237.