Белат — вид на доста топол и сув ветар кој дува во зима во јужниот дел на Арапскиот Полуостров. Трае просечно до три дена, носејќи песок со себе.

ПоврзаноУреди

ЛитератураУреди

  • Дуциќ, Владан и Анѓелковиќ, Горан (2007): Климатологија - практикум, Географски факултет, Белград