Бакминстерфулерен

хемиско соединение

Бакминстерфулерен е сферна молекула со формула C60. Претставува алотропска модификација на јаглеродот. За првпат е добиена во 1985 г.

Бакминстерфулерен
Buckminsterfullerene-2D-skeletal.png
Buckminsterfullerene-perspective-3D-balls.png
Назнаки
99685-96-8 Yes check.svgОк
ChemSpider 110185 Yes check.svgОк
Jmol-3D слики Слика
PubChem 123591
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи