Астрогеологија

Астрогеологија (егзогеологија, планетарна геологија) — гранка на планетологијата што се занимава со геологијата на небесни тела како планетите и нивните месечини, астероидите, кометите и метеоритите. Иако претставката „гео-“ во сложенките ја означува Земјата[1], оваа наука ја користи од историски и практични причини. Покрај тоа, научните практики на другите небесни тела се мошне слични со оние на земската геологија.

Космонаутот-астрогеолог Харисон Шмит како зема примероци од Месечината во мисијата „Аполо 17“ (1972)

Планетарната геологија има за задача да го утврди внатрешниот состав на земјовидните планети, го проучува планетарниот вулканизам и појавите и процесите на површината како ударните кратери, флувијалните и еолските образби. Се проучува и составот на џиновските планети и нивните месечини, како и составот на малите небесни тела во сончевиот систем како астероидте, Кајперовиот Појас и кометите.

Истражни установиУреди

Поважни установи што се занимаваат со астрогеолошко истражување се Месечево-планетарниот институт, Лабораторијата за применета физика, Институтот за планетологија, Лабораторијата за реактивен погон, Југозападниот истражен институт и Вселенскиот центар „Линдон Џонсон“. Покрај ова, значајни истражни работи се одвиваат и на неколку универзитети, како што се Брауновиот универзитет, Универзитетот на Аризона, Калифорнискиот технолошки институт (Калтех), Масачусетскиот технолошки институт (MIT) и Универзитетот Вашингтон во Сент Луис.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. „гео-“ — Лексикон на македонскиот јазик на офф.нет

Надворешни врскиУреди

  • Роберж, Аки (21 април 1998). „Планетите по нивното образување“. Одделение за земјин магнетизам. Архивирано од изворникот на 13 август 2006. Посетено на 23 август 2006. (англиски)