Арсениј II (охридски архиепископ)

архиепископ Охридски

Арсениј II бил православен свештеник и последниот охридски архиепископ во период во 1763 година до 16 јануари 1767 година, кога цариградскиот патријарх го принудил да поднесе оставка, по која Охридската архиепископија била неканонски укината и нејзините епархии биле ставени под јурисдикција на Цариградската патријаршија.[1][2] Се смета дека потекнувал од охридскиот род Баласчевци.[3]

Арсениј II
Архиепископ од околу 1763
Архиепископ до околу 1767
Претходник Ананиј
Наследник нема
Доситеј II во 1958 г. по црковната обнова
Роден
Починал XVIII век
Други архиепископи со име Арсениј

Своите последни денови, овој архиепископ ги поминал на Света Гора, во ќелија на Зографскиот манастир, каде и починал.[2]

Песната „1762 лето“, напишана од Григор Прличев, го опишува токму овој настан на неканонското укинување на Охридската архиепископија.

Наводи

уреди
  1. Грозданов, Цветан (2007). Живописот на Охридската архиепископија: студии. Скопје: Македонска академија на науките и уметностите.
  2. 2,0 2,1 Македонски историски речник. Скопје: ИНИ. 2000. стр. 44. ISBN 9989-624-46-1. На |first= му недостасува |last= (help)
  3. Личности од Македонија. Скопје: МИ-АН. 2002. стр. 28. ISBN 9989-613-28-1. На |first= му недостасува |last= (help)

Надворешни врски

уреди