Отвори го главното мени


Аралското Езеро e солено езеро на границата помеѓу Казахстан и Узбекистан со површина од околу 33,800 km2. Некогаш ова езеро бilo многу поголемо, но во последниве 50 години се намалува поради намалениот доток на вода, кој пак го причинуваат хидролошките работи на двете реки притоки Аму Дарја и Сир Дарја. Поради падот на нивото на водата доаѓа до заоштрување на локалната клима, зголемување на соленоста и изумирање на растителниот и животинскиот свет. Сето се довело до потполно изумирање на рибарството и индустријата која е поврзана со рибарството. Некогашното пристаниште денес се наоѓа на 50 км од брегот. Сето тоа води до мерката која властите ја преземале од 1994, сè со цел да би се зачувало езерото и да се намали трошењето на водата од реките кои се влеваат во него.

Аралско Езеро
Аралско Езеро - 1989 и 2008
1989 и 2008
Место  Казахстан,
 Узбекистан,
Централна Азија
Координати 45°N 60°E / 45° СГШ; 60° ИГД / 45; 60Координати: 45°N 60°E / 45° СГШ; 60° ИГД / 45; 60
Вид езеро
Главен дотек север: Сир Дарија
југ: подземни води
(претходно Аму Дарја)
Површина на сливот 1,549,000 km2 (598,100 ми)
Земји во сливот Казахстан, Узбекистан, Туркменистан, Таџикистан, Авганистан
Површина 17,160 km2 (6,626 ми)
(2004, 4 езера)
28,687 km2 (11,076 ми)
(1998, 2 езера)
68,000 km2 (26,300 ми)
(1960, 1 езеро)
север:
3,300 km2 (1,270 ми) (2008)
југ:
3,500 km2 (1,350 ми) (2005)
Прос. длабочина север: 8.7 м (29 ст) (2007)
југ: 14–15 м (46–49 ст)(2005)
Најг. длабочина север:
42 м (138 ст) (2008)
18 м (59 ст) (2007)
30 м (98 ст) (2003)
југ:
37–40 м (121–131 ст) (2005)
102 м (335 ст) (1989)
Водна зафатнина сервер: 27 km3 (6 cu mi) (2007)
Надм. височина на површината север: 42 м (138 ст) (2007)
југ: 29 м (95 ст) (2007)
53.4 м (175 ст) (1960)[1]
Населени места (Арал)

НаводиУреди

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди