Арабаџи Али-паша (познат и како Бахардирзаде Али-паша; 1620–1693) — кратковремен отомански голем везир во периодот од 1691 до 1692 година. неговиот епитет арабаџи значи „кочијаш“ на турски, и ја означува неговата практика да ги погубуба или изгонува неговите непријатели во ѓубретарска двоколка.[1]

Арабаџи · Бахардирзаде · Кадија
Али
Паша
Голем везир на Отоманското Царство
На должноста
24 август 1691 – 21 март 1692
Монарх Ахмед II
Претходник Ќопрулу Фазил Мустафа-паша
Наследник Чалик Али-паша
Лични податоци
Роден(а) 1620
Охрид (денес Македонија)
Починал(а) 1693 (aged 72-73)
Родос (денес Грција)
Националност Отоманец
Потекло Албанец

Почетоци уреди

Тој е роден во Охрид (турски: Ohri; денес Македонија) и имал албанско потекло.[2] Откако бил службеник во повеќе управни служби, тој станува потчиновник на Ќопрулу Фазил Мустафа-паша, кој во тој период бил главен везир. Царството било во опфатено од Големата турска војна. Фазил Мустафа-паша привремено го запрел напредокот на австријците ано бил убиен за време на дејствата при Сланкаменовата битка. Пет дена подоцна, султанот Ахмед II, го назначил Али-паша за нов голем везир.

Како голем везир уреди

Од Али-паша се очекувало да ја командува војската како неговиот претходник и ментор Ќопрулу Фазил Мустафа-паша. Сепак, Али-паша посакувал да остане во главниот град, што пак придонело за бројните порази на отоманската војска. Неговата незаинтересираност за воените походи и жестоките методи (вклучувајќи смртни казни) кон неговите можни противници предизвикало тој да ја загуби поддршката кај султанот. Па така тој бил разрешен од одолжноста на 21 март 1692 година.

Последни денови и смрт уреди

Али-паша бил прогонет во Галиполе (пристаниште на Дарданелите, денес Турција) а подоцна на островот Родос (денес Грција). Сепак, кога пристигнале гласини до султанот во Истанбул дека тој имал планови да се врати (или бунтува), бил погубен на Родос во 1693 година.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. „Online history“ (турски). Архивирано од изворникот на 2013-02-15. Посетено на 2012-12-14.
  2. Hakan Kâzım Taşkıran, Aḥmed Ḥamdī (2008), Osmanlı'nın son dönemi ve Arnavutlar [End of the Ottoman period and the Albanians], Tepekule Kitaplığı Yayınları, стр. 36
Политички функции
Претходник
Ќопрулу Фазил Мустафа-паша
Голем везир
24 август 1691 – 21 март 1692
Наследник
Чалик Али-паша