Аптон Синклер (англиски: Upton Sinclair) (20 септември 187825 ноември 1968) — американски писател и публицист, борец за социјални права и мир во светот. Меѓу најпознатите негови дела се „Џунгла“, „Џими Хигинс“ и „Крајот на светот“.

Аптон Синклер

На македонски јазик се преведени неговите книги: „Џими Хигинз“ („Култура“, 1950), „Кралот јаглен“ („Наша книга“, „Мисла“, „Култура“ и др., 1977) и „Забите на змејот“ („Арс студио“, 2017).

Влијание

уреди

Во романот „Шунка на 'ржан леб“, Чарлс Буковски наведува дека првиот писател кој му оставил впечаток бил Аптон Синклер, кој користел едноставни реченици и пишувал со бес.[1]

Наводи

уреди
  1. Čarls Bukovski, Bludni sin. Beograd: BIGZ, 1986, стр. 162.Категорија:Американски социјалисти