Антропофаг [1] (од грчки: ανθρωποφάγος , „јаде луѓе“, множина грчки: ανθρωποφάγοι ) бил член на митската раса канибали опишана од Херодот во неговите истории прво како андрофаги („човекојади“), а подоцна и од други автори, вклучувајќи го и драматургот Вилијам Шекспир. Зборот првпат се појавил на англиски околу 1552 година.

Во популарната култура, антропофагот понекогаш е прикажан како суштество без глава, но наместо тоа, неговото лице е на трупот. Ова може да биде погрешно толкување засновано на пишувањата на Шекспир во Отело, каде што антропофагите се опишани како „луѓе чии глави растат под нивните раменици “. Впрочем, тоа се однесува на една посебна, различна раса на митски суштества позната како Блеми, за кои се вели дека немаат глава, а нивните карактеристики на лицето се на градите.

ЗаписиУреди

  • Херодот прв напишал за андрофагите во својата „Историја“, каде ги опишал како едно од неколкуте племиња во близина на Скитија. Дополнителна белешка укажува на тоа дека андрофагите се канибали, како што се гледа од нивното име:
  • Филострат во Животот на Аполон од Тијана 6. 23 - 25,[2] го напишал следново:
  • Плиниј Постариот подоцна во своето дело Природна историја (латински: Naturalis Historia) напишал дека истите канибали во близина на Скитија носеле скалпови на луѓе на своите гради.

Во литературатаУреди

Веројатно е дека старогрчките дела влијаеле и на подоцнежните писатели.

И од канибалите што се јадат едни со други,
Антропофагите и луѓето чии глави растат под нивните раменици. (Отело, Чин 1. Сцена III)
  • Шекспир уште еднаш го спомнал антропофагот во Веселите жени од Виндзор.
  • Т.Х Вајт исто така ги претставил антропофагите како непријатели на Робин Худ во неговиот роман „Мечот во каменот“ [3] .
  • Американскиот романсиер Рик Јенси ги инкорпорира митовите за антропофагите во своето издание „Монструмолог“ од 2010 година.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Charles Zika (2003). Exorcising Our Demons: Magic, Witchcraft, and Visual Culture in Early Modern Europe. BRILL. стр. 463–. ISBN 90-04-12560-4.
  2. „ANDROPHAGI (Androphagoi) - Man-Eating Tribe of Greek Legend“. www.theoi.com. Посетено на 2020-09-16.
  3. White, T.H. (1938). The sword in the stone. London: Collins. стр. 169.

Надворешни врскиУреди