Анри Дарски (француски: Henry Philibert Gaspard Darcy; 10 јуни 18033 јануари 1858) бил француски научник кој дал значаен придонез на полето на хидрауликата каде што го измислил законот кој денес го носи неговото име и се вика Дарсиев закон.

Анри Дарси
Роден 10 јуни 1803
Дижон, Франција
Починал 3 јануари 1858
Париз, Франција