Андреас Килингаридис

Андреас Килингаридис (грчки: Ανδρέας Κιλιγκαρίδης) (роден 5 август 1976, починат 11 јуни 2013) руско-грчки кану-спринтер кој се натпреваруваше во раните 2000-ти. Тој беше елиминиран во загревањата на дисциплината Ц-1 500 метри мажи, на Летните олимписки игри во 2000, по дисквалификацијата во дисциплината Ц-1 1000 метри на Летните олимписки игри 2000 во Сиднеј, Австралија. Четири години подоцна, во Атина, Килингаридис беше елиминиран во полуфиналето на дисциплината Ц-1 500 метри и Ц-1 1000 метри мажи. На последните олимписки игри тој беше исто така елимининран во двете полуфиналиња, како и во двете дисциплини (Ц-1 500 и Ц-1 1000 метри).

Наводи Уреди