Ангелина Маркус

македонска писателка

Ангелина Маркус, мом. Шуплиноска, ( 1932 во Тополчани, Прилепско22 април 2022 во Скопје) — македонска писателка, историчарка и професорка по филозофија. Во своите дела Маркус пишува за античката и средновековната историја на македонскиот народ и тие често имаат патриотски карактер.[1]

Основно образование завршила во родното село, гимназија во Прилеп, а Филозофски факултет во Скопје. До 1990 година работела како професор во повеќе гимназии низ Македонија, кога и се пензионирала. Уште во студентските денови ја привлекол пишаниот збор и повремено објавувала написи и пишувала песни. Од 1990 година почнуваат нејзините истражувања за древните вредности на Македонија, со критички осврт врз целата користена литература.

Дела

уреди
 • Ксантика - древно македонско празнување, 2010
 • Кумството во црквата Св. Недела во с. Смилковци, 2009
 • Персеј, 2009
 • Алкомена, древен град во Пелагонија, тврдина на македонските кралеви, 2008
 • Аристотел Македонецот, 2007
 • Беше и си биле... Приказни за Македон и Македонците, 2006
 • Исхраната на древните Македонци, 2006
 • Филип II Македонецот, 2005
 • Македонска древна медицина, 2005
 • Македонските древни театри, 2005
 • Тополчани во срцето на Пелагонија, 2005
 • Македонија на Македонците, 2004
 • Македонски древни вредности II, 2003
 • Поеми за Македонските цареви, 2003
 • Македонски древни вредности, 2001
 • По трагите на славните Македонци, 1998

Наводи

уреди
 1. „Биографија - Ангелина Маркус“. Архивирано од изворникот на 2013-07-07. Посетено на 2013-01-12.

Надворешни врски

уреди